Januari 2021

Vorig jaar, na een tegenvallende oogst, had ik al besloten om het volgende seizoen vroeger te starten met de kweek van zoete aardappelen. In 2020 heb ik zelf gekweekte stekken half mei rechtstreeks in de koude klei gepland, het duurde lang voordat de stekken goed waren aangeslagen. Dit jaar wil ik de stekken binnenhuis oppotten om zo sterkere planten uit te kunnen planten eind mei/begin juni.

Dus 17 januari de twee bestelde aardappelen horizontaal in bakjes potgrond (gemengd met een schepje zand) gelegd. De bakjes vervolgens op een warmte matje voor een vensterraam op het zuiden geplaats. 
Dit jaar probeer ik deze rassen:

  • Erato white 
  • Marjako
 
Al na twee weken verschenen de eerste uitlopers bij de Erato white en de week daarop liet ook de Marjako een teken van leven zien.

20 februari: de eerste stekken met een scherp mesje van de aardappels afgesneden en in een potje met water gezet. In totaal acht stekken van ongeveer 15 cm.  Een aantal van de stekken heeft al worteltjes.

De potjes met stekken staan nu in de vensterbank van een op het zuiden gericht raam waar ze verder kunnen wortelen. Ook de bakjes met de aardappelen heb ik terug gezet op het warmte matje waar ze nog meer stekken kunnen produceren.

Dit jaar wil ik de zoete aardappel in een verhoogde bak kweken onder een laag kweekfolie. 

Wordt vervolgd….

En verder:

In februari en maart kan nog steeds worden gestart met de kweek van zoete aardappelen. In maart 2019 heb ik op de wekelijkse voedselmarkt een biologische gekweekt ras gekocht, de gekweekte stekken heb ik na de kans op vorst uitgeplant in grote cementkuipen gevuld met potgrond. Dit was mijn eerste poging om zoete aardappelen te kweken en voor een eerste poging had ik een prima oogst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.