Maart 2021
Voor mij begint het tuinseizoen wanneer ik weer volop kan beginnen met zaaien. Na een winter plannen maken, ideeën op doen en zaad inkopen kan het seizoen eindelijk beginnen.
 
Uiteraard ook dit jaar weer veel te veel zaden ingekocht maar ik wil dan ook graag veel verschillende en liefst bijzondere groenten en bloemen uitproberen. Dus niet de witte bloemkool, rode biet of oranje gouds-bloemen maar paarse bloemkool, gele bieten en goudsbloemen met de naam “Coffee cream”. 

Niet dat het me lukt om alles groot te laten groeien maar ik blijf proberen en leren.

 

Deze week ben ik gestart met het voorzaaien van bieten, paprika’s/chilipepers, erwten/peulen en verschillende groenten voor de “saladebar”. 

Multi sowing

Voor de bieten gebruik ik de “multi sowing” methode. Per cel, in een zaaitray, zaai ik meerdere zaden om uiteindelijk 4 of 5 zaailingen per cel over te houden. Circa drie weken na het  ontkiemen worden de zaailingen uitgeplant. Voordelen van deze methode zijn dat het minder ruimte inneemt bij het voorzaaien en er meer geoogst kan worden per oppervlak. 

Erwten en peulen

Doperwten en peulen zaai ik ook voor omdat in voorgaande jaren een deel van de in de volle grond gezaaide zaailingen werd opgegeten

door vogels, muizen of slakken. De voorgezaaide plantjes waren hier minder vatbaar voor.
Dit jaar ga ik suikererwten “Amish sugar snaps” kweken, per cel (plug) 2 zaden en bij het uitplanten houd ik twee keer de plantafstand aan.

De saladebar

Dit jaar gaat er in de saladebar:
Eikenbladsla
Stengelsla/aspergesla
Stengelsla Red Mountain
Erwten voor de toppen
Koriander en dille
Baby paksoi en paksoi Purple Lady
Mosterd Red Dragon en Deep Purple
Veldsla (rechtstreeks)

 

Dit seizoen ga ik voor het eerst paprika’s en pepers proberen te kweken. Bij “De Nieuwe Tuin” zaad “Healthy paprika” besteld, een variëteit die volgens de beschrijving ongevoelig is voor koude en regen. “Pepper mini Bell” en “Pepper Fish” komen van Baker Creek Heirloom Seeds. 

Pippin’s Golden Honey Pepper heb ik vorig jaar besteld bij Hudson Valley Seed Company. Zij brengen een serie zaadverpakkingen uit ontworpen door kunstenaars. Voorbeelden op de andere foto’s in dit blog “Brillaint Beet Blend” en “Ultimate Salad Bowl”. 

Eerlijk is eerlijk, de zaden koop ik vanwege de prachtige verpakkingen, helaas zijn de verzendkosten dit jaar verdubbeld dus (voorlopig) hier geen bestellingen meer.

 


Bij “De Nieuwe Tuin” bestel ik ook graag zaden, Zij hebben een mooie website om op rond te sneupen en geven duidelijke omschrijvingen van de zaden, daarnaast leveren zij snel. Heel jammer om te lezen dat zij komende zomer gaan stoppen met de webshop.

Baker Creek Heirloom Seeds is een aanrader voor moestuiniers, veel geschiedenis en mooie achtergrond verhalen bij de groente en fruitzaden.  Wel oppassen want voor je het weet is het winkelkarretje overvol 🙂 

Baker Creek heeft ook een YouTube kanaal
“Rare seeds”, de naam geeft het al aan,
verhalen over bijzondere zaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.